Sinds enkele maanden wonen Amstelveense jongeren in de flexwoningen aan de Kalkbranderij. De 97 woningen zijn broodnodig om de lange wachttijden voor woningzoekenden in Amstelveen te verkleinen. Bewoners en andere betrokkenden vierden de oplevering met een gezellige en zonnige barbecue.

De bouwtijd van het project duurde ongeveer negen maanden. Stukken sneller dan bij andere bouwprojecten. Het grootste voordeel is dat de woningen grotendeels gebouwd zijn in de fabriek. 

Woningen voor Amstelveense jongeren

‘Als college van B en W willen we dat er voor elke doelgroep woningen zijn in Amstelveen. Het is heel mooi dat deze 61 woningen voor de jongerendoelgroep nu in gebruik zijn. De gemeente geeft waar mogelijk inwoners van Amstelveen voorrang op sociale huurwoningen en bij nieuwbouwprojecten maximaal. Hierdoor heeft een aantal Amstelveense jongeren een woning kunnen krijgen. Voor hen is het een mooie start van een wooncarrière’, zegt wethouder wonen Adam Elzakalai.’

Goede samenwerking

‘De samenwerking met de gemeente en ontwikkelaar Moos was heel goed’, vertelt bestuurder Arco Groothedde van Eigen Haard. ‘Dat geldt voor de realisatie van de woningen en voor de huisvesting en begeleiding van de 36 Oekraïense vluchtelingen die hier sinds december tijdelijk wonen. Met de gemeente hebben we die goed kunnen ontvangen. En daarmee kunnen deze bewoners hun leven snel oppikken.‘

Een visie op slim en duurzaam bouwen

De ontwerper en bouwer van de verplaatsbare woningen, Moos, ziet in het project de Kalkbranderij dat hun visie van modulaire en circulaire woningen werkelijkheid wordt. Hun missie – op een verantwoorde manier het woningtekort oplossen – komt hiermee een stap dichterbij. “Dit project laat zien dat we met slimme, herhaalbare bouwoplossingen en goede samenwerking echt tempo kunnen maken,” zegt Rosa Hoogma, mede-oprichter van Moos. “We bouwen niet alleen snel, maar ook verantwoord, zowel sociaal als wat het materialengebruik. De woningen voldoen aan de Paris Proof-normen en voldoen dus aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs. Dit betekent dat het energiegebruik van de gebouwde omgeving met tweederde wordt verminderd en dat het gebouw binnen het CO₂-budget blijft.”

Onderdeel van NH Bouwstroom

Dit project maakt deel uit van NH Bouwstroom, een samenwerkingsverband van industriële bouwers en woningcorporaties. NH Bouwstroom werkt samen aan innovatieve bouwmethoden om sneller duurzame, betaalbare en hoogwaardige woningen te bouwen.