In de Monseigneur Doctor H. Poelslaan is er 1 gangmaker die geholpen wordt door 9 andere bewoners. Zij letten een beetje op hun buren in de straat en komen in actie als er Lief of Leed is. Waar doen we dat voor?

Lief en Leed header

Wethouder Marijn van Ballegooijen legt uit dat betrokkenheid tussen buren ervoor zorgt dat je prettiger woont en het draagt zelfs bij aan hoe gelukkig je bent. Als je de buren kent en weet dat wanneer er wat is je bij hen terecht kan is dat een groot goed. Zo is het voor buren die wat ouder zijn of een beperking hebben lastiger om contacten te onderhouden. Een goede buur is dan echt beter dan een verre vriend. Even een praatje, een boodschap of elkaar iets lenen. Je kunt echt het verschil maken voor iemand.

Vakanties zorgen voor eenzaamheid

Door vakanties van familie en vrienden kan deze tijd best eenzaam zijn voor mensen. Zes tips om contact te houden met de buren:

  • Zwaai naar je buren als je langsloopt, zeg goedemorgen of goedenavond
  • Bel je buren eens op voor een praatje, of drink eens een kopje koffie (op afstand).
  • Maak een WhatsApp groep in je straat en houd elkaar op de hoogte.
  • Bied je hulp aan, geef de plantjes water of pas op de hond.
  • Stop een lief kaartje in de brievenbus of leg een cadeautje voor de deur.
  • Wees alert, zijn de gordijnen de hele dag dicht bij de buren? Bel dan eens aan om te checken of alles goed is.

En dat is precies wat we hier in onze straat doen. In het eerste half jaar zijn er acht kaarten/ bloemetjes uitgereikt aan bewoners die een opkikker nodig hadden. Ook zijn er twee heldenvleugels uitgereikt aan kinderen in de straat die een alternatief hebben verzorgd toen het paaseieren zoeken in het Urbanuspark niet door ging vanwege Corona maatregelen.

RTV Noord-Holland schreef er een artikel over met een promotievideo, waarin Lex Koot in het zonnetje werd gezet.

“Het mooie van een Lief & Leed-straat is dat dingen onverwachts komen”

Lex Koot, ijscoman van Bovenkerk

Ook een gangmaker worden?

Ben je ondertussen enthousiast geworden en wil je ook meedoen aan het initiatief van Lief & Leed? Gangmakers die een potje willen beheren kunnen zich aanmelden via: liefenleed@amstelveen.nl. Zij hoeven alleen de bonnen van hun acties te bewaren, waardoor het inzetten van het potje laagdrempelig blijft.

logo Lief en Leed