Werken aan je leefstijl is voor iedereen goed. Je doet allemaal wel dingen die handiger kunnen of die je beter kunt laten. Een biertje teveel, sport te weinig, wat meer groente en fruit, wat minder stress, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar hoe houd je het vol?

Nemen we te grote stappen dan haken we binnen de kortste keren af. Soms is het ook de vraag waar moet je beginnen? Het spel positieve gezondheid biedt daar door middel van allerlei attributen houvast voor en laat je op een plezierige manier kennismaken met allerlei facetten waar je normaliter niet zo mee bezig bent. Een serieus spel, waarbij ook veel gelachen kan worden.

Het spel wordt met 2-6 spelers gespeeld en maakt gebruik van behoorlijk wat attributen: kaartjes met plaatjes, een persoonlijk spelbord, een vragenlijst, bloknootje en kladbolk met pen een zandloper, een Positieve Gezondheid dobbelsteen, 9 verschillende soorten fiches en 19 soorten spelkaartjes.

We besluiten het spel met zo’n drieën te spelen en leggen alle attributen handig op tafel. Er zit een goede handleiding bij en die heb je een eerste keer ook nodig. We krijgen allemaal een eigen spelbord, kiezen een plaatje, leggen dat bij de dimensie waar we dat vinden passen en krijgen een pluim.

Het spelelement zit hem in het verdienen van de 6 verschillende kleuren pluimen. Er zijn ook verschillende rondes in het spel en de spelkaartjes met de verhalen die je zelf erbij vindt passen maken het spel elke keer dat je het speelt uniek. De zandloper zit er niet voor niets bij, want voor je het weet raak je in een leuke discussie. Dat kan het spel in tijd behoorlijk doen uitlopen. Dat hadden we die ochtend dus handiger kunnen doen.

We hebben een leuke ochtend gehad, waarbij we elkaar beter hebben leren kennen en het model Positieve Gezondheid hebben verkent.

Bij het spel zit ook een verkorte spel mogelijkheid. Daarvoor is er een aparte handleiding. Zo’n spel is gericht op één dimensie die je wilt verkennen, maar die uitvoering spelen we die ochtend niet.