Op vrijdagavond 7 oktober organiseert de Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus in het Amstelveense Museum JAN vanaf 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur, een veiling van (kunst)voorwerpen die ter beschikking zijn gesteld aan deze vriendenstichting die zich inzet voor het herstel van de in 2018 door brand getroffen monumentale Cuyperskerk. Hierbij moet u denken aan aquarellen van landschappen, onder andere van Amstelveen en omgeving, aquarellen met bloemen en abstract werk. Ook zijn er iconen in olieverf, enkele glas-in-lood tableaus, verschillende andere voorwerpen evenals een aantal ludieke kavels.

Doel van deze veiling is het verkrijgen van financiële middelen voor de restauratie van de enig overgebleven statie, van de in totaal 14, waarvan de financiering nog niet rond is.

De veiling wordt geopend door mevrouw Marieke Uildriks, directeur van Museum JAN, gevolgd door een korte inleiding door mevrouw Jazzy de Groot verantwoordelijk voor de restauratie van de kruiswegschilderijen van de hand van de Haarlemse kunstschilder Frans Loots (1863-1924).

De kavelbeschrijving van de veiling is te vinden op de website van de Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus. Heeft deze veiling uw interesse en wilt u hierbij aanwezig zijn, dan wordt u verzocht het secretariaat van de stichting van uw komst op de hoogte te stellen door het zenden van een e-mail aan: vriendbov.urbanus@gmail.com. Alle aanwezigen ontvangen na aanmelding een veilingcatalogus.

Andere activiteiten

De veiling vormt tevens een aftrap voor twee andere activiteiten die de Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus in samenwerking met Museum JAN organiseert.

LIVE RESTAURATIE Zo zal op zaterdag 8 oktober 2022 en na dit weekeinde iedere zaterdag tot en met 26 november, met uitzondering van 29 oktober, schilderijenrestaurateur Jazzy de Groot in het museum ‘op zaal’ aan statie nummer 14 “Jezus wordt in het graf gelegd” werken. U kunt Jazzy dan aan het werk zien en vragen stellen over het restauratiewerk aan de door brand en bluswater beschadigde schildering.

LEZINGEN Op woensdag 12 en 26 oktober zal de Amstelveense grafisch ontwerper, fotograaf en schilder Dolf Middelhoff om 11.30 uur, in het museum een zeer interessante lezing verzorgen over de Haarlemse kunstschilder Frans Loots. Inloop vanaf 11.00 uur.

Voor toegang tot Museum JAN, Dorpstraat 50 in Amstelveen gelden de gangbare door het museum gehanteerde voorwaarden en openingstijden. Voor geregistreerde veilingbezoekers geldt op vrijdagavond 7 oktober een uitzondering.