Als je een fiets 4-daagse en wekelijks doortrappen organiseert, is er van alles te doen. Routes dienen voor verschillende fietsgroepen uitgezet te worden, vrijwilligers geworven, promotie gemaakt, etc., etc. En als alles bedacht is en klaar ligt, is het tijd voor een generale repetitie.

Donderdag 25 mei was het zover. Op de normale fietstijd was het team aanwezig. Werkt alles zoals het bedacht is? Is het voor iedereen duidelijk? Hebben we blinde vlekken? En zo loop je dan alles met elkaar na en ga je proeffietsen.

Wat meteen opvalt is dat het verkeer goed reageert op de gele hesjes en gekleurd helmen. Het is duidelijk voor hen dat je in een groep fiets en ze houden goed rekening met je. In de meeste gevallen krijg je zelfs voorrang.

Ook het fietsen via knooppunten gaat goed. Eén keer zien we een bordje over het hoofd. En het blijkt dat als de eerste fietser dit niet bemerkt de rest het ook niet ziet. Voor mij een leer dat ik de volgende week ook de fietsnavigatie aan zet. Als je dan van de route afwijkt krijgt je een signaal. Dat werkt goed op Garmin fietsnavigatie. Ook op de ANWB-app via een smartphone kun je de route goed volgen.

Routes zijn op deze website beschikbaar in PDF met knooppuntenkaartjes en als GPX. GPX kun je inlezen voor fietsnavigatie. De routes komen ook beschikbaar op Garmin Connect en Strava.