Vrijdag 27 augustus is de laatste van de 99 dikke houten platen op het dak van de St. Urbanuskerk Bovenkerk geplaatst. Nu kan de isolatielaag worden aangebracht en kunnen de leidekkers verder met hun werk. Het dak zit erop. Daarmee komt een eind aan een periode van 3 jaar waarin de kerk in weer en wind heeft gestaan. Het drogen van de muren kan nu beginnen. Opnieuw een mijlpaal in het herstel van deze monumentale kerk. Tijdens de Open Monumentendagen van 11 en 12 september is het eerste gedeelte van de kerk tijdelijk open en kunnen de eerste teruggebouwde gewelven worden bewonderd.

“Eerst het dak erop”. Met die opmerking werd menig discussie over de toekomst van het kerkgebouw afgekapt. Bijna een jaar geleden, op 12 september gaven 10 jonge kinderen met het leggen van de eerste steen het startsein voor de herbouw van de St. Urbanuskerk. Nu, bijna een jaar later zit de hele kap erop en is de kerk wind en waterdicht.

De kap is geheel nieuw ontworpen. Hij bestaat uit 33 houten dakspanten van 14 centimeter dikke houten platen. De dakplaten variëren in grootte van 6 m2 tot 37 m2. De spanten en de platen zijn gemaakt in Oostenrijk. In de afgelopen maanden zijn deze met vijf grote vrachtwagens naar Bovenkerk vervoerd. Daar zijn alle onderdelen in drie fases als een grote driedimensionale puzzel in elkaar gezet. Hierop wordt een isolatielaag aangebracht en dan volgen de dakleien en het loodwerk.

Het dak van het schip is reeds klaar. Tegelijkertijd met het dak is er veel vooruitgang geboekt aan terugbouwen van de bakstenen gewelven. Ook hier is begonnen met het schip van de kerk. We laten deze gewelven graag zien op Open Monumentendag.

Intussen loopt de actie “Maak de Urbanus Blij met een Lei”. Voor een bedrag van minimaal € 10,- kan er online een lei worden gesigneerd met een persoonlijke tekst.

Voor kunstenaars is er een speciale actie “Kunst gaat het dak op”

Op 4 september en 2 oktober 2021 organiseert SAKB KunstLokaal in vrije inloop van 14:00-17:00 uur. Onder begeleiding kan er een kunstwerk gemaakt worden. Schildermaterialen en dakleien zijn aanwezig.