Vanuit Kleurrijk Leven in Bovenkerk omarmen wij het gedachtegoed achter Positieve Gezondheid van Machteld Huber. Het spinnenweb met al zijn vragen is daar één manier van om inzicht te verkrijgen. Een bordspel zoals Zorgbelang dat ontwikkelt onder de bezielende leiding van Ellen Spanjers is daar weer een andere manier voor. Het is speels, laagdrempelig, geen voorkennis nodig en het daagt uit tot actie. Met de ontwikkeling is met name rekening gehouden met kwetsbare mensen met een minimum leeftijd van 14 jaar. Ideaal om in te zetten in Buurclub Leefstijl of het Kleurrijk Leven café. Het bordspel zit in de 2e ontwikkelingsfase en dient rond oktober 2022 verkrijgbaar te zijn.

Wij mochten met op 20 april 2022 tijdens de 2e fase een rondje testen met Lisanne Molenberg + 5 spelers in Wijkcentrum Westend. Bij een bordspel verwacht je dat alle spelers op één bord de competitie aangaan. Die verwachting gaat niet op want Lisanne geeft elke speler een eigen bord. Daar gaat ieder voor zich het spel mee opbouwen.

Het uiteindelijke doel is dat je in actie komt met een kleine verandering die bijdraagt aan jou welzijn. Toch is er ook een competitie element, want degene die als eerste alle kaartjes bij elkaar heeft vergaard, die wint het spel. Daarmee heeft het spel ook een max. speelduur van 45-60 minuten.

De aftrap begint met het kiezen van een kaartje uit de collectie die op tafel ligt. Bij de kennismaking tussen de spelers gebruik je het kaartje als beeld om iets over jezelf te vertellen. Dat kaartje leg je vervolgens op je spelbord. Bij de volgende beurt, gooi je met de dobbelsteen en verdien je een nieuw kaartje. Achterop de kaartjes staan dilemma’s of vragen. Door de beantwoording waar alle spelers aan meedoen kun je fiches verdienen. Zo komen er steeds meer kaartjes op je spelbord te liggen.

Omdat we in een testfase zitten, spelen we een gedeelte van het spel en nemen we alle spelkaartjes van “Lichaam” door. De dilemma’s en vragen die daarop staan, dienen bij de spelers verschillen op te roepen. Want als er geen verschillen ontstaan is het competitie element er niet. Zo doen we voor verschillende kaartjes voorstellen voor verbetering.

Het spel wordt luchtig en makkelijk ervaren en het zet je tot nadenken. Het is verbluffend om te zien hoe snel je elkaar leert kennen. Op een heel andere manier dan bij andere spellen. Je gaat ook snel de diepte in, zonder dat het “zwaar” wordt. Tenslotte bepaal je zelf wat je wilt vertellen en wat niet en waar voor jou de ruimte te verbetering ligt. De kunst is dan een kleine stap te maken om vervolgens een klein succes te behalen.

In welke vorm het spel straks op de markt komt weten we nog niet. Er wordt wel gesproken dat er meerdere spelborden uitkomen. Zo zou er een speciaal actiebord zijn, waarmee je de tweede helft van het spel Positieve Gezondheid speelt. Het is nu afwachten wat de definitieve spelvorm wordt. Wij worden er vanuit Kleurrijk Leven in vedergeval helemaal enthousiast van.

Namens bewonersplatform Bovenkerk en alle testspelers,
Edwin Barentsen