Voor het eerst heb ik meegeholpen aan de WORLD CLEANUP DAY. Twee uurtjes van de vrije zaterdag besteed aan het opruimen van afval in de wijk. Ik was verwonderd hoeveel klein afval er in de wijk zwerft. De grote dingen als luiers, blikjes, petflesjes zie je wel. Maar als je beter kijkt is er heel wat plastic afval versnippert tot hele kleine stukjes en daar horen filters van sigaretten bij. Ik heb eens opgezocht hoe schadelijk sigarettenpeuken zijn.

World Cleanup Day in Bovenkerk

65% KOMT IN MILIEU TERECHT Wie achteloos een (smeulende) peuk weggooit omdat er geen asbak in de buurt is, denkt misschien dat hij weinig kwaad doet met zijn kleine daad van rebellie. Helaas spreken de cijfers dat tegen: volgens de WHO zou niet minder dan 2 van de 3 opgerookte peuken in onze omgeving terechtkomen.

HELFT VAN ZWERFVUIL Uit een onderzoek van OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffen Maatschappij, bestaat 49% van het aantal ingezamelde stuks zwerfvuil uit sigarettenpeuken. Een lastige bijkomstigheid: dit kleine type zwerfvuil glipt vaak door de mazen van het net en blijft voor meer dan 60% liggen, ook na een intensieve opruimactie.

FILTER NA 15 JAAR NOG STEEDS SCHADELIJK Sigarettenfilters zijn allesbehalve biologisch afbreekbaar. Ze bestaan uit een kunststof die erg traag afbreekt. Na 10 tot 15 jaar is het plastic niet echt ‘vergaan’, het is afgebroken tot microplastics. Deze verspreiden zich via het grondwater en wind en komen zo terecht in de magen van vissen, waterorganismen en zelfs al in het poolijs!

7.000 SCHADELIJKE CHEMICALIËN IN SIGARETTEN Schadelijke stoffen als nicotine, maar ook over zware metalen, pesticiden, antivries, arseen blijven achter in het filter en komen terecht in grond en grondwater. Eén tot vier peuken in een liter water zou reeds voldoende zijn om een kleine vis om te leggen! Het gaat om ca 7.000 schadelijke chemicaliën in sigaretten. Filters van sigaretten komen vaak voor in magen van vogels, vertragen sterk de plantengroei, duiken regelmatig op in vogelnesten en smeulend veroorzaken ze bosbranden.

SCHADELIJK VOOR ONZE LEEFOMGEVING Roken schaadt niet alleen de gezondheid van de roker, maar ook in sterke mate de leefomgeving van ons allemaal. Dus ook al rook je tegenwoordig niet meer mee, we hebben in het milieu veel overlast van die achteloos weggegooide sigarettenpeuken.

Edwin Barentsen
(info over peuken overgenomen uit https://www.onzenatuur.be)