Vrijdag 17 juni 2022 heeft burgemeester Tjapko Poppens het verbouwde Noorddamcentrum in Bovenkerk officieel heropend tijdens een feestelijke receptie met onder andere bestuursleden van Bewonersplatform Bovenkerk, vrijwilligers, afgevaardigden uit het Bovenkerkse verenigingsleven en andere betrokkenen. Brenda en Hans Pappot, beheerdersechtpaar van het wijkgebouw, ontvingen tijdens de openingsceremonie een grote sleutel van burgemeester Poppens en Rob van den Helder, voorzitter van het Bewonersplatform Bovenkerk.

Symbolische sleuteloverdracht
Burgemeester Poppens vertelde in zijn openingsspeech over de oorsprong van de sleutel. Hij zei: “Hans je bent hier 16 jaar geleden begonnen en hebt toen met de overdracht van deze sleutel de functie van je vader overgenomen voor de exploitatie van het Noorddamcentrum. Het is een mooi gebaar dat we nu met diezelfde sleutel dit hernieuwde centrum aan jullie overdragen. Ik overhandig deze symbolische sleutel graag aan jullie namens alle betrokkenen en wens jullie veel succes en plezier met dit fantastische centrum.”

Geschiedenis Noorddamcentrum
Het Noorddamcentrum heeft een lange geschiedenis in Bovenkerk en is historisch aan vele verschillende sociale activiteiten in de wijk gekoppeld. Brand en Bovenkerk zijn blijkbaar met elkaar verbonden, want ook het Noorddamcentrum werd ooit door brand verwoest (in 1982). De gemeente heeft gelukkig in 1984 het huidige pand laten bouwen. Het wijkgebouw was al lang vóór de brand thuishaven voor veel verenigingen en biedt tot op de dag van vandaag onderdak aan het rijke Bovenkerkse en Amstelveense verenigingsleven. Het gebouw uit 1984 was echter verouderd en nu in 2022, dus 38 jaar later, staat er een groter en geheel vernieuwd, modern wijkcentrum.

Volop activiteiten en evenementen
Na een sluiting van 9 maanden door de verbouwing kan Stichting Bovenkerk weer vooruit kijken. De stichting is blij dat alle verenigingen weer terug zijn in het NDC voor hun wekelijkse avonden. Stichting Bovenkerk hoopt in dit nieuwe Noorddamcentrum ook meer sociale activiteiten te organiseren, zoals samen koffiedrinken en samen eten. Daarnaast vinden er 17 september de reünie van de Bovenkerkse scholen en 1 oktober het 10-jarig jubileum van de bandjesavond Rock Urbanus plaats. Ook de wekelijkse kerkdiensten van de Urbanuskerk zijn weer terug in het Noorddamcentrum. Dit alles is mogelijk door de inzet van het bestuur van Stichting Bovenkerk en vrijwilligers die Bovenkerk een warm hart toedragen.

Met Silversant op de hoek, de herbouw en opening van de Urbanuskerk later dit jaar en dit nieuwe Noorddamcentrum krijgt niet alleen Bovenkerk, maar heel Amstelveen een Parel aan de Poel!