AMSTELVEEN De 10-jarige Elina uit Bovenkerk is woensdagavond officieel geïnstalleerd als de nieuwe kinderburgemeester van Amstelveen voor het schooljaar 2020/2021. Ze verheugt zich zeer op haar taken in de komende maanden. “Ik denk dat het heel erg leuk gaat worden. Het is jammer dat er vanwege corona minder activiteiten zijn.” Een van punten waar ze zich voor in wil gaan zetten is dat ook kinderen uit arme gezinnen muziekles kunnen volgen, vertelt ze.

‘’Ik vind het belangrijk dat de gemeente het met een subsidieplan mogelijk maakt dat kinderen van ouders met weinig geld gratis kunnen leren om een instrument te bespelen,” aldus  de kersverse kinderburgemeester. Ze speelt zelf piano en geniet van de muziek. Ze wil ook andere kinderen die een instrument willen spellen, de kans bieden om dat te kunnen doen.

OPLOSSINGEN BEDENKEN Elina zit in groep 7 van de Piet Heinschool. Ze werd als kinderburgemeester gekozen nadat ze zich in eerste instantie in het voorjaar op haar school aangemeld als kandidaat voor de Kinderraad. ‘’Ik vind het heel leuk om oplossingen te bedenken voor problemen die er zijn. Ik wil me daarbij niet alleen inzetten voor kinderen van mijn eigen leeftijd, maar voor alle kinderen,” licht ze haar motivatie toe. 

VERKIEZING INGEKORT De Kinderraad bestaat uit zestien leden van verschillende basisscholen en hield op 26 augustus de eerste zitting van dit schooljaar in de nieuwe samenstelling. Op de agenda stond onder meer de verkiezing van de kinderburgemeester, Die verliep dit jaar vanwege het coronavirus anders dan anders. Normaal mogen de kandidaten zich eerst in de raadszaal presenteren voor een jury. Die selecteert drie kandidaten die daarna op campagne gaan. Wie vervolgens de meeste stemmen krijgt in een online verkiezing wordt dan de nieuwe kinderburgemeester. “Dit jaar was de verkiezing vanwege corona ingekort,” vertelt Elina.

ENTHOUSIAST Nu vonden de selectie en de uiteindelijke verkiezing op één middag plaats. De jury koos de kinderburgemeester uit het midden van de Kinderraad. De jury bestond uit wethouder Frank Berkhout, de raadsleden Ewa Petiet (BBA) en Sandra van Engelen (CDA), hoofdredacteur Marloes Smit van de  Amstelkidskrant en de vorige kinderburgemeester Lieuwe. Elina sprong er volgens de jury echt uit. “Ze is heel enthousiast en zit vol ideeën,” aldus juryvoorzitter wethouder Berkhout.  

GELIJKHEID Elina wil zich onder meer gaan inzetten voor het thema  ‘gelijkheid’ dat tijdens de eerste zitting van de Kinderraad voor dit schooljaar is gekozen. In dat kader past ook haar oproep om het volgen van muziekles mogelijk te maken voor kinderen van ouders die daar te weinig geld voor hebben. “Ik vind het verder belangrijk om ouders te motiveren om met hun kinderen naar de speeltuin te gaan, omdat ze daar andere kinderen kunnen ontmoeten die misschien niet zoals zij zijn en dan vrienden kunnen worden. Om de ouders te motiveren zouden er voor hen sporttoestellen bij de speeltuinen moeten komen, zodat er voor hen ook iets te doen is en ze kunnen bewegen.” 

CEREMONIËLE TAKEN De kinderburgemeester is het gezicht van de kinderraad en vervult ceremoniële taken, zoals het doorknippen van een lintje of het overhandigen van een boek tijdens de kinderboekenweek. De kinderburgemeester werkt ook samen met de echte burgemeester Tjapko Poppens bij gelegenheden als de intocht van Sinterklaas en de herdenking op 4 mei.  ”Het is jammer dat de ontvangst van Sinterklaas vanwege het coronavirus nu anders is. Het is nog niet zeker of er iets in aangepaste vorm door kan gaan, maar daar zal veel minder publiek bij zijn dan normaal,” aldus Elina. 

AMBTSKETEN Burgemeester Tjapko Poppens heeft Elina woensdagavond tijdens een extra zitting van de gemeenteraad voorafgaand aan de raadsvergadering geïnstalleerd als kinderburgemeester. Hij hing haar ook de speciale ambtsketen voor de kinderburgemeester om. Tijdens de zitting werd ook afscheid genomen van Lieuwe die in het schooljaar 2019/2020 kinderburgemeester was. Toevalligerwijs woont hij net als ElIna en de Tjapko Poppens ook in Bovenkerk. “Dat is geen voorwaarde om kinderburgemeester te worden,” grapte Poppens in zijn toespraak. Hij benadrukte het belang van de Kinderraad en de kinderburgemeester. ‘’We vinden het belangrijk dat jongens en meisjes vroeg meekrijgen dat ze invloed op hun eigen leefomgeving kunnen uit kunnen oefenen.”

VIJFDE KINDERBURGEMEESTER in Amstelveen wordt er sinds 2016 elk schooljaar een nieuwe kinderburgemeester gekozen. Elina is de vijfde die deze functie bekleed. Lieuwe was de eerste jongen die kinderburgemeester werd. Hij trad aan kort nadat Tapko Poppens in mei 2019 als burgemeester van Amstelveen aan de slag was gegaan. “Hij heeft me dus een beetje wegwijs kunnen maken in Amstelveen,” vertelde Poppens.

PENNING AMSTELVEEN Een van de punten die Lieuwe als kinderburgemeester op zijn programma had staan, was om de jaarlijkse herdenking op 4 mei meer onder de aandacht van kinderen te brengen. Volgens Poppens is Lieuwe daar in geslaagd door het uitspreken van een videoboodschap bij de herdenking, die dit jaar vanwege het coronavirus niet door publiek bijgewoond kon worden. Lieuwe kreeg bij zijn afscheid als dank de penning van Amstelveen. Hij gaf in zijn afscheidswoorden ook nog een goede raad aan zijn opvolger Elina: “Blijf gewoon jezelf en geniet ervan.”<p>Eddie de Blieck</p>“>Foto: Eddie de Blieck</p><p>Elina met de ambtsketen voor de kinderburgemeester.<img src=Foto: Gemeente Amstelveen

Elina wordt tijdens de raadsvergadering geïnstalleerd door burgemeester Tjapko Poppens. 

Bron: Amstelveens Nieuwsblad