Minister Harbers heeft de bewoners in de Schipholregio krimp beloofd. Maar wat blijkt, door een foute berekening kan hij dat niet waarmaken. De minister wil namelijk Schiphol alle ruimte geven om kosten wat het kost de hub-functie (de overstappers) van de luchthaven in stand te houden.

Het experiment van minister Harbers

En daarom komt de ministier met een zogenaamd ‘experiment’, dat ten koste gaat van de gezondheid van inwoners van de regio. De minister wil de geluidsgrenzen voor vliegtuiglawaai in bepaalde gebieden flink oprekken, waardoor we te maken krijgen met extra geluidsoverlast. 

Gezondheid komt verder in gevaar

Dat vliegtuiglawaai invloed heeft op onze gezondheid is al langere tijd bekend (zie o.a. rapport van GGD/GHOR). En ook dat de huidige geluidsnormen fors hoger liggen dan wat de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) uit oogpunt van gezondheid toelaatbaar acht. In feite speelt de minister met deze experimenteerregeling met onze gezondheid.

RBV (Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder) vindt dit experiment onacceptabel en geeft aan dat een gezonde leefomgeving een mensenrecht is en dat krimp ten gunste moet komen van iedereen in de Schipholregio. 

Geef uw mening!

Laat de minister weten wat je vindt van de hierboven omschreven regeling door gebruik te maken van de link op de pagina van de overheid, onder de kop ‘Experimenteerregeling Schiphol’. https://www.internetconsultatie.nl/experimenteerregeling_schiphol/b1

Scrol op deze pagina helemaal naar beneden en klik op: ‘reageren op deze consultatie’. Tot en met 23 februari aanstaande kun je je reactie voor de overheid achterlaten. 

Wilt je jouw mening doorgeven, maar weet je niet wat je moet schrijven? Hieronder een voorbeeldtekst.

“Geachte minister Harbers, De huidige geluidshinder is al meer dan genoeg. Het verstoort onze slaap, geeft ons stress, verhoogt onze bloeddruk en met een open raam slapen is niet mogelijk. Het wordt hier langzamerhand onleefbaar. Houd u alstublieft aan de WHO-normen voor luchtvaartlawaai. Alleen met die normen kunnen wij wonen in een gezonde leefomgeving. Krimp is daarvoor noodzakelijk en die moet ten goede komen aan alle inwoners in de Schipholregio”.

Voorbeeldtekst

EenVandaag

Op zaterdag a.s. 18 februari om 18.15 uur besteedt EenVandaag op NPO1 aandacht aan dit experiment van minister Harbers.