Er zijn wel 12 redenen om zonnepanelen op uw dak te laten plaatsen.

1. U zorgt zelf voor een groot deel van de energievoorziening (de zon is gratis).
  2. Het financiële rendement is tussen de 10 en 13% (op de bank momenteel 0%).
  3. Het scheelt veel uitstoot van zowel fijnstof en CO² (500 gram per kWh).
  4. We worden minder afhankelijk van Rusland waar nu 70% van ons gas vandaan komt.
  5. Zodra u zonnepanelen neemt, wordt u bewuster van uw energieverbruik.
  6. Lagere energierekening.
  7. Hogere woningwaarde (de woningwaarde stijgt meer dan de kosten van de panelen).
  8. U gaat het broeikaseffect tegen.
  9. Kwaliteitspanelen gaan meer dan 30 jaar mee.
  10. U kunt nog steeds de stroom salderen, in ieder geval tot 2030 (laatste plan regering).
  11. Minder last van stijgende energieprijzen.
  12. Uw huis kan een beter energielabel krijgen.

De meeste daken in Bovenkerk zijn geschikt voor zonnepanelen, soms zelfs als ze op het noorden gericht zijn. Met zonnepanelen komt uw huis sneller van het gas af en mocht u in de toekomst overschakelen op een warmtepomp, dan heeft u daarvoor al energie beschikbaar.

De meeste huizen in Bovenkerk zijn doordat ze relatief jong zijn, al behoorlijk goed geïsoleerd en dat maakt ze zeer geschikt om van het gas af te gaan.

Mocht u zonnepanelen overwegen, zorg dan voor kwaliteitspanelen. Denk aan panelen met dubbel glas met zowel boven als onder de cellen. Randloze panelen hebben als voordeel dat ze vrijwel niet vervuilen, dus geen onderhoud.

Wilt u meer weten over het verduurzamen van uw woning, dan ben ik te bereiken via energiepositief@gmail.com

Maak Bovenkerk samen energiepositief! Mijn eigen huis is dat nu 24 jaar en al die tijd heb ik geen energierekening meer ontvangen.

Gideon Goudsmit  (senior energie-adviseur bij Energie Positief)