
Over de methode van Positieve Gezondheid verscheen eerder een uitgebreid bericht met een drietal filmpjes. Kijk deze eerst als je op een eenvoudige manier wilt weten of dit iets voor je is.
- Hoe voel jij je overdag, door de week? Via deze test breng je dit in kaart en krijg je inzicht in je eigen welzijn.
- Na de test ga je aan de slag met het gebied waar jouw motivatie zit. Oftewel je bekijkt waar je blij van wordt, want dáár krijg je energie van.
- Hoe werkt het precies? Vul de test geheel gratis in.
Na de test ga je met een kleine stap aan de slag om dat wat jij belangrijk vindt te veranderen
Na een maand doe je de test opnieuw en hopelijk ga je dan het effect oogsten

Waarom mijn Positieve Gezondheid?
Als u en ik bij de dokter komen dan hebben we ergens last van. Dat is vervelend en daar willen we als het even kan vanaf. Want als we het over gezondheid hebben, dan verwachten wij dat het het pas goed met ons gaat als we niet ziek zijn en nergens last van hebben. Dus, zodra ons probleem bij de dokter op tafel ligt, verwachten wij dat dit gefikst wordt. De doktor komt in de actie stand en wij wachten af. Dat rollenpatroon is van oudsher ingesleten. Maar de wereld om ons heen is sterk veranderd.
Eén op de drie Nederlanders heeft twee of meer chronische aandoeningen en bijna één op de vijf drie of meer.
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu – VTV2018
We worden ouder en krijgen te maken met heel andere ziekten. Waren het toentertijd infectieziekten nu zijn het vaak één of meerdere chronische aandoeningen. De oplossing voor het één werkt weer tegen voor de andere aandoening. We dienen dus te accepteren dat we met sommige kwalen moeten leren omgaan in plaats van eindeloos door behandelen voor iets dat niet te fiksen is. En wat is daarbij belangrijk voor jou?
Bij het gedachtegoed van Mijn Positieve Gezondheid wordt het welzijn vanuit onszelf in de breedte benaderd. Bijgaand filmpje legt dat mooi uit.
Die zes aandachtsgebieden worden ook wel weergegeven in een spinnenweb. Die grafische weergave helpt ons in onze manier van kijken. Zie daarvoor het volgende filmpje.
Wat opvalt in de animatie is dat een verbetering op één van de assen vaak een gunstig effect heeft over het geheel. Wat ook opvalt is dat Eva en Jan het spinnenweb regelmatig invullen en beiden nog niet te maken hebben met de dokter. Bij Eva en Jan werkt het dus preventief. Beiden nemen het initiatief om met behulp van de inzichten uit het spinnenweb een verandering door te maken. Zij nemen zelf de regie ter hand en blijven daardoor buiten de eerstelijnszorg.
Zorgprofessionals in Amstelveen worden momenteel getraind om met het spinnenweb van Mijn Positieve Gezondheid te werken. De kunst voor hen is om de regie van de betrokkenen niet over te nemen. En dat is voor iemand die met een kwaal bij de dokter komt wel even wennen. We kunnen niet meer achterover leunen, maar worden ons bewust van onze eigen rol in ons welzijn.
Dat betekent een verandering van rollenpatroon. We werken preventief mee aan ons welbevinden en dienen sommige ongemakken te accepteren in plaats van eindeloos doorbehandelen. We dienen ook bereidt te zijn om zelf te veranderen. Dus waar we gewend waren om af te wachten, dienen we nu juist proactief te werken aan je welbevinden. En daarvoor stel je drie simpele vragen: Wat valt op, wat is voor jou belangrijk en wat is een eerste kleine stap?
Een keer proberen? Ga naar www.mijnpositievegezondheid.nl en doe de check. Het kost je niets. Het enige is dat je zelf een eerste stap dient te zetten in een verandering die past bij jou.
Op het leven,
Edwin Barentsen