Amstelveen – De bekende Amstelveense ondernemer Henk Regelink van de gerenommeerde Bovenkerkse verf- glas- en behangwinkel Fa. H. Regelink & Zonen kreeg in 2019 de diagnose ALS. Henk zit sinds het begin van de coronauitbraak thuis en kon zodoende geen afscheid nemen van zijn klanten. In een interview met AmstelveenZ doet hij dat alsnog. ‘Ik had iedereen graag persoonlijk de hand willen schudden en het beste willen wensen, maar helaas moet het op deze manier.’

Tweet  Delen

Wanneer kwam je erachter dat je de spierziekte ALS had?
Rond de jaarwisseling 2018/19 begon mijn stem opeens te veranderen. Via de huisarts en het Ziekenhuis Amstelland kwam ik uiteindelijk in het UMC Amsterdam terecht. Na vele testen en uitsluitingen bleef begin september vorig jaar de diagnose ALS over. Dan stort je wereld in. Je moet plotseling al je voornemens en toekomstverwachtingen bijstellen. In het begin, toen er fysiek nog niet veel aan de hand was, dacht ik dat ze het mis hadden. Maar naarmate ik meer beperkingen kreeg realiseerde ik langzamerhand dat ze helaas tóch gelijk hadden.

Er is nog steeds weinig bekend over ALS. Hoop je op een wonder?
Klopt, er is nog weinig bekend over deze ziekte, daar wordt nog aan gewerkt. Zo is het nog niet duidelijk wat de oorzaak is van ALS. Wat we wél weten is dat er nu nog geen genezing mogelijk is en dat de levensverwachting na de diagnose 3 tot 5 jaar is. Het verloop is per patiënt anders. Bij de ene begint het, zoals bij mij, met de stem en bij een ander begint het direct met een rolstoel. Natúúrlijk hoop ik op een wonder, want ik ben nog niet klaar hier. Mijn vrouw en ik hebben heel wat plannen voor na ons pensioen én we zijn gezegend met twee fantastische kinderen, hun partners en geweldige kleinkinderen die ik op wil zien groeien.
(Tekst gaat verder onder foto)

henk_regelink2.jpg

Sinds de eerste corona uitbraak kom je niet meer op de zaak. Hoe moeilijk is dat?
Het is raar, van de ene op de andere dag thuis. Eerst leek het wel vakantie en ging ik aan het klussen. Dan realiseer je je op een dag wat je mist; het dagelijkse contact met collega`s en klanten. Er voor in de plaats is een heel andere wereld gekomen: de wereld van ziekenhuisbezoeken en wetenschappelijke onderzoeken. Mijn spierkracht neemt langzaam af en er komen inmiddels al hulpmiddelen aan te pas, zoals ademhalingsondersteuning, een loopfiets en een spraakcomputer.

Je had je vermoedelijk een ander afscheid van de zaak voorgesteld na ruim 45 jaar…
Inderdaad, door corona en ten gevolge daarvan zelfquarantaine, ben ik er begin maart door de achterdeur uitgestapt, wat normaal gesproken veel geleidelijker aan had gegaan. Met wellicht, een feestje en/of etentje tot besluit. Dat ik niet fatsoenlijk afscheid heb kunnen nemen van de zaak en de klanten vind ik best lastig.

Krijg je veel steun?
Ja, ik krijg enorm veel steunbetuigingen! Brieven, kaarten, mail, appjes… zelfs klanten die aan de deur komen met goede wensen. Ik hoor van mijn collega`s dat er geschokt gereageerd wordt als ze op de zaak horen dat ik ALS heb. Dat is heel emotioneel. Het is fijn om al die steunbetuigingen te mogen ontvangen, dat doet wat met je. Met ons gezin hebben we regelmatig overleg en bereiden ons zo goed mogelijk voor op de toekomst. Door hulpmiddelen te regelen om het verloop van mijn ziekte zo comfortabel mogelijk te maken, proberen we beperkingen vóór te blijven. Zolang het kan gaan we ook nog weekendjes weg met elkaar.

Wat betekent Bovenkerk voor jou?
Ik woon in Westwijk, wat ik eigenlijk zie als Bovenkerk Zuid, zo chauvinistisch ben ik wel. Ik ben zo goed als geboren en getogen in Bovenkerk (op de plek waar nu De Luwte staat). En onze winkel staat natuurlijk al vanaf 1926 in Bovenkerk. Ik weet niet beter. Maar ik heb anderzijds nooit gevoetbald dus de Bovenkerkse saamhorigheid is wel wat langs me heen gegaan. Bovendien waren we gereformeerd, dus ging ik ook niet naar de Katholieke school in Bovenkerk. Desalniettemin hebben we altijd veel Bovenkerkers als klant gehad. En ja, ik voel me dus wel een échte Bovenkerker!

Jullie familiebedrijf is sinds 1926 uitgegroeid tot zo ongeveer de beroemdste verf- glas en behangzaak in de regio. Maakt je dat trots?
Ja, zeker! En ik ben vooral ook heel trots dat ik daar de helft van het bestaan aan heb mogen bijdragen. Het is prachtig om te zien en om mee te maken waar ons bedrijf naar is uitgegroeid. We zijn een speciaalzaak in Verf- Glas en Behang, met grote vakkennis en professionele producten van gerenommeerde merken. We hebben ook veel professionele klanten. Advies en service zijn onze belangrijke speerpunten, evenals oplossingsgericht meedenken met onze klanten. Kortom, we doen wat we kunnen om ons van de concurrentie te onderscheiden. Ik mis al die gezellige klanten, de gemoedelijke sfeer, een grap en een grol onder het genot van een (lekker) kopje koffie. Het is een geweldige plek om te werken en een plek die ik enorm mis.

Tot slot, wat wil je tegen je klanten zeggen?
Ik had iedereen graag persoonlijk de hand willen schudden en het beste willen wensen, maar helaas moet het op deze manier. Maar ik wil iedereen bedanken voor de vele, warme steunbetuigingen die ik al heb mogen ontvangen. Bedankt allemaal, het was me een waar genoegen jullie te hebben gekend! Het ga jullie goed!

henk_regelink_kleindochter.jpg
Henk Regelink met kleindochter.

[bron is AmstelveenZ Magazine No. 53, November 2020]