Steeds meer jongeren in Nederland hebben last van mentale klachten. De gemeente wil daarom de mentale gezondheid van jongeren in Amstelveen versterken. In het Uitvoeringsplan Mentale Gezondheid staan verschillende acties die de komende jaren worden uitgevoerd.

Wethouder Frank Berkhout; “Depressies, prestatiedruk, problematisch gebruik van sociale media en gevoelens van eenzaamheid. Het komt steeds vaker voor onder onze jongeren en jongvolwassen. Zo’n één op de vier jongeren in Amstelveen heeft psychische klachten. Daar willen we als gemeente echt iets aan doen. Door ze te helpen en door zoveel mogelijk te voorkomen dat ze in deze situatie terecht komen. Daarbij kijken we niet alleen naar de jongeren zelf maar ook naar hun opvoeders. Zodat zij handvatten hebben om hun kinderen te helpen.”

De gemeente Amstelveen heeft verschillende initiatieven om het mentale welzijn van jongeren te verbeteren. Zoals bijvoorbeeld de inzet van praktijkondersteuners jeugd bij huisartsen, expertiseteams voor meiden in kwetsbare posities, jongerenwerkers en schoolmaatschappelijk werk. In 2025 komen daar acties bij die speciaal gericht zijn op jongeren tussen de 12 en 18 jaar met beginnende mentale klachten. Ook komt er extra aandacht voor meiden in kwetsbare situaties.

Voorbeeld van deze acties zijn de theatervoorstellingen die Stichting KiKiD houdt over mentale gezondheid en het vergroten van weerbaarheid. Daarnaast komt er een preventief groepsaanbod voor jongeren met beginnende klachten en cursussen voor opvoeders en ouders over mentale gezondheid van pubers. Staat een jongere op een wachtlijst voor psychische hulp, dan gaat de gemeente een programma inzetten. Dit programma ondersteunt jongeren en hun ouders tijdens de wachttijd, met als doel de periode draaglijker te maken en het verergeren van problemen te voorkomen.

Voor hulp en meer informatie

Naast het nieuwe aanbod gaat de gemeente het bestaande hulpaanbod meer onder de aandacht brengen. Zo staat er op www.amstelveen.nl/jeugdhulp een document met een overzicht van alle jeugdhulp waar jongeren en hun ouders veelal gratis en zonder verwijzing gebruik van kunnen maken.