Foto door Jos Spitteler. Van links naar rechts: Burgemeester Tjapko Poppens, Annelies Kanis (directeur The Hunger Project), José Cubo (initiatiefnemer en organisator).

Op Hemelvaartsdag vonden voor het eerst The Zero Hunger Games plaats: een nieuw business sportevenement met opbrengst voor The Hunger Project. Dertig Nederlandse bedrijven streden om de winst bij voetbalvereniging R.K.S.V. RODA ’23 in Amstelveen. Aan het einde van de dag kon burgemeester Tjapko Poppens van Amstelveen de beker uitreiken aan RSM en een cheque van
€ 63.000 overhandigen aan The Hunger Project.

Nieuw initiatief

The Zero Hunger Games is een nieuw initiatief van José Cubo. Samen met RODA ’23 en hoofdsponsor NewPort Capital en een enthousiast team vrijwilligers kon hij op 26 mei 2022 de eerste editie van The Zero Hunger Games organiseren – nadat de corona pandemie twee jaar roet in het eten gooide.

José Cubo had als doel zoveel mogelijk geld ophalen voor non-profit organisatie The Hunger Project. “De aanpak van The Hunger Project, gebaseerd op het stimuleren van ondernemerschap in dorpen in Afrika, Latijns-Amerika en Azië, spreekt mij enorm aan. Ik had nooit durven dromen dat dit nieuwe sportevenement in de eerste editie al zoveel geld zou ophalen voor deze mooie organisatie.”

In 2006 stond Cubo aan de start van de Run for The Hunger Project: twaalf jaar lang renden tientallen Business Teams vanuit het Olympisch Stadion door Amsterdam, waarmee zij ruim € 1.850.000 ophaalden.

Grootse opbrengst voor The Hunger Project

Dertig bedrijven, waaronder Deloitte en Rabobank, deden mee. Naast de inschrijfkosten van € 1.000 per team lieten verschillende teams zich sponsoren voor een extra bijdrage. Ook doneerden een aantal bedrijven ruimhartig en bracht een loterij (met prijzen als een e-bike van Amslod en kaartjes voor het Nederland Elftal) nog eens extra geld binnen. Bovendien ging 25% van de kantineomzet van die dag naar The Hunger Project. De deelnemende bedrijven beleefden een gezellige dag bij voetbalvereniging RODA ’23 met aansluitend een barbecue en optredens van o.a. mystery guest Dries Roelvink.

Sporten voor het einde van honger in Mozambique

De opbrengst van The Zero Hunger Games gaat naar Mozambique. The Hunger Project werkt daar samen met wildparkorganisatie Peace Parks in dorpen rond het Zinave National Park. Het doel is dat deze dorpen in vijf jaar tijd hun eigen leefomstandigheden blijvend kunnen verbeteren.

Hunger Project-directeur Annelies Kanis: “Ook in Majete Wildpark in Malawi werken we met deze aanpak, waarbij we tegelijk investeren in mens, dier en natuur. In de dorpen daar nam honger af van 44% naar 15%. We weten dus dat dit werkt. Met de spectaculaire bijdrage van The Zero Hunger Games kunnen we voortvarend aan de slag in Mozambique – op naar nog meer resultaat.”

Over The Hunger Project

The Hunger Project is een wereldwijde non-profitorganisatie die zich inzet voor een duurzaam einde van chronische honger. The Hunger Project stimuleert ondernemerschap, zelfredzaamheid en leiderschap, zodat mensen zelf het heft in handen kunnen nemen op weg naar een leven zonder honger. Kijk voor meer informatie op www.thehungerproject.nl.