Wissel tegels in voor groen en de gemeente haalt gratis de tegels op

Inwoners en bedrijven die hun tegels vervangen voor groen kunnen vanaf maandag 25 maart tot en met eind oktober 2024 na aanmelding hun tegels gratis laten ophalen. De tegelservice is bijna elke maandag. Net als vorig jaar doet Amstelveen mee met de landelijke actie ‘NK Tegelwippen’. Hiermee moedigt de gemeente inwoners aan om hun tuin te vergroenen.

Het NK Tegelwippen past bij de plannen van de gemeente om Amstelveen voor te bereiden op het veranderende klimaat. Aanpassingen van de stad zijn nodig om de toename van neerslag en de effecten van de verwachte stijging van temperatuur op te vangen. Floor Gordon, wethouder Duurzaamheid: “Iedere tegel eruit in ruil voor groen draagt hieraan bij. En dit jaar hebben we iets nieuws. We gaan de strijd aan met een andere gemeente, namelijk de gemeente Gooise Meren. Ik hoop dat beide gemeenten flink vergroenen, maar dat wij net wat meer tegels per inwoner wippen. Dus vervang tegels en zorg voor een groener Amstelveen!”

Landelijke actie

Natuurlijk draait het kampioenschap niet alleen om rivaliteit, maar heeft het een hoger, gemeenschappelijk doel. Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt Nederland meer klimaatbestendig, behaaglijker voor insecten en dieren, koeler op warme dagen én veel mooier!

Hoe werkt de tegelservice?

De gemeente haalt de tuintegels tot en met eind oktober op. Als dank voor het vervangen van de tegels ontvangen alle deelnemers eenmalig een gratis plantje. Op www.amstelveenrainproof.nl staat alle informatie over het NK Tegelwippen en de ophaaldagen. Inwoners, maar ook bedrijven en organisaties, kunnen zich via deze site aanmelden voor de gratis tegelservice. Aanmelden kan tot uiterlijk woensdag voorafgaand aan de ophaaldag. Alleen tuintegels worden opgehaald, dus geen ander (tuin)afval. Vanaf zaterdag voorafgaand aan de ophaaldag om 16.00 uur tot uiterlijk 7.30 uur op de ophaaldag kunnen de tegels op de dichtstbijzijnde straathoek worden gezet.