Dinsdagmiddag 21 mei 2024 werden voor de 4e keer de jaarlijkse Zonnehuis Penningen uitgereikt aan mensen die belangeloos het verschil maken voor kwetsbare ouderen, met mooie initiatieven in de eigen buurt in Ouder-Amstel, De Ronde Venen en Amstelveen.

Tijdens de feestelijke bijeenkomst werd eens te meer duidelijk hoe belangrijk maar vooral hoe leuk het is om een bijdrage te leveren aan de zorg voor elkaar. Thijs Houtappels, bestuurder Zonnehuisgroep Amstelland: “Wij als zorgprofessionals kunnen niet zonder hen, zonder die betekenisvolle initiatieven. Juist in een tijd waar de zorgvraag zo verandert, zijn vrijwilligers belangrijker dan ooit!.” Marijn van Ballegooijen, Wethouder van Amstelveen, gaf aan dat de eenzaamheid onder ouderen toeneemt, daar moeten we met elkaar iets aan doen. “Elkaar helpen met kleine initiatieven en er zijn voor elkaar is al een stap in de goede richting.”

Prachtige initiatieven werden beloond met drie Zonnehuis Penningen. Voor Amstelveen (Bovenkerk) kregen Michaëlla Barentsen en Chris van den Helder samen een penning. Zij organiseren tezamen met zo’n 20 vrijwilligers op de laatste vrijdag van de maand ‘Samen Eten’ voor een groep van ong. 120 man (gemiddelde leeftijd 70+ en veel alleenstaanden). Voor een bedrag van € 10,- krijg je een vers gekookt 3-gangen menu, een bubbeltje vooraf en een kopje koffie. Binnenkort vieren zij een lustrum en komen er meer dan 150 eters. Beiden waren voorgedragen door Edwin Barentsen die zelf vorig jaar een penning mocht ontvangen.

Noot webredactie: Chris en Michaëlla hebben in hun toespraak de Zonnehuispenning namens de hele groep vrijwilligers in ontvangst genomen. Daarbij werd de beheerder van het Noorddamcentrum Hans Pappot speciaal genoemd.

In Ouder-Amstel was het Jan Wagenaar die de penning in ontvangst nam. Zijn moeder woonde in Zonnehuis Theresia in Ouderkerk en hij ging regelmatig met haar op de duofiets een tochtje maken. Hij heeft zich ingezet, samen met andere vrijwilligers van Fietsmaatjes Ouderkerk aan de Amstel, om in oktober 2022 duofiets ‘Veentrapper 7’ naar Ouderkerk te halen en te stallen bij Zonnehuis Theresia. Ook deze fietstochten zorgen voor plezier voor bewoners maar vooral voor verbinding met elkaar!

De derde en laatste Zonnehuis Penning was voor De Ronde Venen en werd uitgereikt aan een vrijwilligster, die mede door haar leeftijd de jury versteld deed staan. Lena de Groot – Griffioen uit Baambrugge werd voordragen door Mantelzorg De Ronde Venen. Zij is in maart 90 jaar geworden en binnen De Ronde Venen nog steeds een actieve vrijwilligster. Ze is betrokken bij de werkgroep dementiezorg De Ronde Venen en helpt mee met de organisatie van informatieve avonden rondom het thema dementie. Ook is ze regelmatig gastvrouw bij het mantelzorg- en dementietrefpunt in Abcoude. Daarnaast is ze ook nog coördinator van de NPV in Abcoude en Baambrugge en vrijwilliger bij stichting thuis sterven. Lena vertelde zelf: “De Bijbel is mijn leidraad, die inspireert mij en heeft mij geleerd om de mens te zien!” Mooie woorden van een wijze vrouw die laat zien dat je op hoge leeftijd ook nog een grote bijdrage kan leveren aan de samenleving.

De jury bestond uit: Marylin Haimé, lid van de landelijke Raad van Ouderen en lid van het bestuur van Amnesty International Nederland en voorzitter van de jury; Shosha Melkman, voorzitter Centrale Cliëntenraad Zonnehuisgroep Amstelland; Henk Nies, bijzonder Hoogleraar aan de VU (was afwezig); Marcel Bastiaansen, bestuurder Participe en Thijs Houtappels, bestuurder Zonnehuisgroep Amstelland.

Voorafgaand aan de uitreiking van de penningen werd de Zonnehuis Lezing met als thema ‘Verbinding’ uitgesproken door Nikki Szofia, stadsdichter van Amstelveen.

Stadsdichteres Nikki Szofia