De boontjes van Piet Visser en het etentje bij Platform Bovenkerk

Het was vrijdag 24 september weer een ongewone drukte bij Roda’23. Het ongewone was dat er alleen maar ouderen de weg naar de kantine zochten. Dus geen voetballende jonkies in hun stoere outfit, maar zo’n honderd ouderen die hun magen konden vullen met een gezamenlijke maaltijd. Gezelligheid kent geen tijd en samen eten is gezellig!

Aan de tafels werden tussen de eetgangen door de laatste nieuwtjes en verhalen uitgewisseld. Als eerste werd er mosterdsoep geserveerd. Geen mosterd na de maaltijd zoals het gezegde luidt, maar mosterd voor de maaltijd. Nou dat soepje smaakte prima. Daarna kregen we de boontjes van Piet Visser, het streekgerecht van Aalsmeer. Deze bonen, het zijn stokspekbonen, groeien aan stokken en worden wel 25 tot 29 cm lang. Ze worden rond Aalsmeer gekweekt en ze zijn bekend om hun volle vlezige smaak. Men snijdt ze in stukken van 2 tot 3 cm en wij kregen ze opgediend met ouderwets draadjesvlees, een saus en krielaardappeltjes. Het smaakte verrukkelijk.

Alleen al over de naam de boontjes van Piet Visser werd druk gesproken. Ook de naam “Stiense bonen” deed de ronde. Was dat de naam van Piet Visser zijn vrouw?  Heette die misschien Stien? Ik heb het opgezocht via Wikipedia. De Stiense Boon heeft vele namen en komt waarschijnlijk uit Zuid-Holland. De boon wordt ook Stiinse boon, Steense boon, Stichtse boon en zelfs Oost Indische boon genoemd. Allemaal namen voor hetzelfde Pronkbonenras dat ook in Aalsmeer wordt gekweekt. Dus de Piet Visser boontjes is een eigen bonenras die in Aalsmeer wordt gekweekt en die familie is van de Stiense boon. Weten we dat ook weer.

Met het toetje en koffie toe was het wederom een geslaagd etentje dat bedoeld is om de ouderen “samen“ te  brengen. Hulde aan alle medewerkers van het Platform Bovenkerk, want zij zijn de uitvoerders van het maandelijkse etentje. De volgende gezamenlijke maaltijd is op vrijdag 29 oktober om 18 uur en vindt ook dit keer plaats bij Roda’23.

Mieke Haver

U kunt zich vanaf 1 oktober aanmelden:
Gerard Miltenburg, telefoon (06)51134154 Email bpbovenkerk@gmail.com
of voor KBO leden