Op zaterdagmiddag 11 februari was het zover. Met 120 man gaan we in het Noorddamcentrum een dansfeest houden. De helft van de deelnemers heeft een niet aangeboren hersenaandoening, zoals Parkinson of MS. Het feest is toegankelijk voor alle vormen van mobiliteit, want ook al gaat het in een rolstoel minder makkelijk…bewegen is goed voor iedereen.

Kleine bewegingen maak je groot. Lukt het eerst met een vinger, dan volgt de hand of een voet. Zo bouw je stapje voor stapje het dansen uit. Goed voor het lijf en goed voor het brein. En de muziek door discotheek Charlie uit de jaren 70 maakt bewegen zoveel makkelijker.

Zoals een van de deelnemer zei “Vanmiddag zijn we even in de zevende hemel”. Een ander echtpaar had er zo’n zin in dat ze al een week lang aan het oefenen waren op een foxtrot. Dansen met elkaar in een groep motiveert ook enorm. Je kunt je aan elkaar optrekken. Je wilt niet achter blijven. 

Het voorprogramma was heel speciaal door Dido Mirck. De hele zaal werd uitgedaagd om zittend te beginnen. En bij Dido kun je gewoon niet stil blijven zitten. Ook al gaat het bewegen moeilijker, je probeert het gewoon. En dan blijkt dat iedereen zijn grenzen aan het verleggen is. Dat is zo mooi om te zien en te ervaren.

Het hoofdprogramma werd gegeven door Andrew Greenwood. Het dansfenomeen uit Tilburg dat heel Nederland aan het dansen wil krijgen. De muziek ging een beetje harder, de stoelen wat meer aan de kant. Lekker losjes freestyle dansen. Soms een verzoeknummer tussen door. En dan blijkt dat een uur dansen na de warming-up best een hele uitdaging is. Niet iedereen heeft het hoofdprogramma volledig uit kunnen dansen. Maar dat is ook niet erg. Vanmiddag is alles goed.

Dan is het feestje afgelopen. RTV Noord-Holland maakt een mooie reportage en dan blijkt dat we de dag erop worden opgepikt door de NOS en als klap op de vuurpijl komen we op maandag om 12:00 uur op het NOS journaal op NPO1. Wat een mooie promotie om samen te dansen, bewegen op muziek, dat gaat samen zoveel makkelijker.

En was dat het dan of is er nog meer? Als dans organisator ga ik voor meer, maar in welke vorm? Dat is nog even puzzelen, maar daarover later meer.

Dank aan alle 30 vrijwilligers en onze sponsoren Amstel Idee, STIVAK en HelderAdvies.

Edwin Barentsen

Uit de enquête

  • Deelnemers kwamen voor 60% uit Amstelveen of naastliggende gemeenten en voor 25% via Danspark gemeenten
  • Een dansfeest vindt 60% van de deelnemers iets om elk kwartaal te herhalen en 23% gaat voor 2x keer per jaar
  • Om fit te blijven wil 44% eens per maand dansen en 37% ziet zich dat elke week doen
  • Een handige dag is voor 78% door de week
  • Een handig tijdstip is voor 51% de middag