Verlies hoort bij het leven, maar lang niet altijd makkelijk om mee om te gaan. Sterker nog, menigeen loopt er in vast. Soms overvalt het je of het treedt langzaam naar voren. Het weten botst met het gevoel en we kunnen hopeloos uit balans worden gebracht.

Gelukkig staan we daar niet alleen in. Het overkomt iedereen en daar kunnen we leren. Vanuit Mantelzorg en meer staan er twee cursussen op het programma.

Cursus Rouwmantel voor ex-mantelzorgers (Amstelveen – 1 maart 2023)

Een cursus voor mensen die rouwen om het verlies van hun dierbare voor wie zij langere tijd gezorgd hebben.

Inhoud

Als je langere tijd voor iemand gezorgd hebt en je probeert je leven na overlijden zo goed en zo kwaad als het gaat weer inhoud te geven, valt dat niet altijd mee. Je haalt herinneringen op, mooie en ook minder mooie. Bewustwording van wat het zorgen met je heeft gedaan kan helpen om jezelf te begrijpen in hoe je nu rouwt. De cursus geeft informatie en is gericht op het doorbreken van isolement, verminderen van eenzaamheid en gevoelens van zinloosheid en het (her)ontdekken en vergroten van eigen kracht en regie. De cursus biedt gelegenheid tot het uitwisselen van ervaringen met lotgenoten in acht bijeenkomsten. Naast een ervaren rouwtherapeut is er een medewerker van Mantelzorg & Meer aanwezig

Data en tijd

Data en tijdstip: Woensdag van 10:00 – 12:00 uur op 3 mei, 10 mei, 24 mei, 31 mei, 14 juni, 21 juni, 28 juni en 5 juli; Locatie: Kantoor Mantelzorg & Meer | Bouwerij 4-d | Amstelveen

Voor wie?

Ex-mantelzorgers.

Informatie en aanmelden

Aanmelden kan via de website
info@mantelzorgenmeer.nl of 020-5127250

Gespreksgroep Levend Verlies (Amstelveen – 1 februari 2023)

Als je zorgt voor een naaste met een chronische ziekte, dementie, beperking of een andere aandoening, dan verandert het leven voor jullie samen. Als mantelzorger kun je te maken krijgen met verlies en rouw terwijl degene voor wie je zorgt in leven is. Dit noemen we levend verlies. Bijvoorbeeld je man met dementie, die steeds minder op je man lijkt. Je vrouw met een beroerte, die zo anders is dan je vrouw was. Je broer, die na een ongeluk verlamd is, of een kind dat altijd intensieve zorg nodig zal hebben.

Het wordt niet meer zoals het was en de toekomst is onzeker. Dat kan samengaan met gevoelens van verlies. Het voelt alsof je rouwt. Dit uit zich onder andere in machteloosheid, boosheid of moeheid. Je vraagt je dan af waarom jij je zo voelt. “Wat heb ik toch?” Leren omgaan met levend verlies helpt je om jezelf beter te begrijpen. Als je meer inzicht krijgt in hoe dat proces bij jou werkt, dan biedt dat verlichting en steun.

Inhoud

Deze gespreksgroep bestaat uit drie bijeenkomsten. In deze bijeenkomsten deel je jouw ervaringen met anderen die net als jij zorgen voor een partner, ouder of kind, die ineens of steeds een beetje meer gezondheid inleveren. De consulent begeleidt het gesprek en geeft inzicht, informatie en tips. Je vindt hier herkenning, erkenning en steun. Er zijn maximaal zeven deelnemers.

Data en tijd

Woensdag 1, 8 en 15 februari, 10.00 – 12.00 uur. Locatie: Kantoor Mantelzorg & Meer | Bouwerij 4-d | Amstelveen

Voor wie?

Voor mantelzorgers die wonen in de gemeente Aalsmeer, Amstelveen, Haarlemmermeer, Uithoorn of in Ouderkerk a/d Amstel.

Informatie en aanmelden

Aanmelden kan via de website
info@mantelzorgenmeer.nl of 020-5127250