Clinic wordt gegeven door fysiotherapeuten van Motion Fysiotherapie & Preventie (lid van ParkinsonNet) in samenwerking met Stichting Bovenkerk en Parkinson Café Uithoorn.

Waarom Parkinson boksen?

Een gezonde manier van leven heeft een grote invloed op je parkinson. Naast een gezonde levensstijl kan regelmatig sporten je klachten verminderen. Het gaat om 3 tot 5 keer per week één uur sporten (volgens de Michael J. Fox Foundation for Parkinson Research).

Van alle sporten blijkt boksen de sport met de meeste atletische eigenschappen. Deze vorm van boksen noemt men “non-contact” boksen, waarbij functionele oefeningen tegelijk met het boksen worden uitgevoerd. Dubbeltaken zijn cruciaal tijdens de training.

Boksen stimuleert de neuroplasticiteit van de hersenen. Het is een goede manier voor het verbeteren van de mentale en motorische vaardigheden. Het verlies aan dopamine wordt een beetje afgeremd. En het helpt om nieuwe dopamine aan te maken.

DE CLINIC

Mensen met de ziekte van Parkinson kunnen via de clinic op een laagdrempelige manier proberen of non-contact boksen iets voor hen is. De clinic wordt voor een groep van ca. 10 deelnemers gegeven.

Deze groepsgrootte is geschikt voor mensen met de Ziekte van Parkinson die nu géén verhoogd risico hebben om te vallen.

Heb je een valrisico of wil je na de clinic doorgaan dan kun je bij Motion of een andere sportschool of fysiotherapeut in de buurt inschrijven.