Woningcorporatie Eigen Haard bouwt samen met flexibele woningmaker Moos op het terrein van de Kalkbranderij 97 tijdelijke sociale huurwoningen. Het wooncomplex gaat bestaan uit drie gebouwen. De woningen worden grotendeels in de assemblagelijn van Moos geproduceerd en op de bouwlocatie op elkaar gestapeld. Daardoor is de bouwtijd korter. Het eerste gebouw staat al.

De woningen aan de Kalkbranderij zijn bestemd voor groepen mensen die urgent woonruimte nodig hebben. Op deze locatie komen met name jongeren (61 woningen) die van daaruit kunnen doorstromen naar een permanente woonplek. De gemeente gaat 36 woningen huren van Eigen Haard voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen die nu in hotels in Amstelveen verblijven. Naar verwachting kan het eerste woonblok in september in gebruik worden genomen door de Oekraïense vluchtelingen. De twee bouwblokken met jongerenwoningen worden, als alles volgens planning verloopt, eind november opgeleverd zodat zij nog voor de kerst in hun nieuwe woning zitten.

Korte bouwtijd
Afgelopen februari ondertekenden de gemeente en Eigen Haard een erfpachtovereenkomst en een samenwerkingsovereenkomst voor een periode van 15 jaar. Adam Elzakalai, wethouder wonen en Arco Groothedde, bestuurder van Eigen Haard, kwamen op vrijdag 7 juni langs om met eigen ogen te zien hoe de bouwwerkzaamheden vorderen en hoe de woonlagen op elkaar worden gemonteerd. De wethouder vindt dat de woningen er goed uit zien: “En ik ben blij dat dit complex zo snel kan worden gerealiseerd.” Volgens de wethouder is er een grote behoefte aan betaalbare woningen voor jongeren in Amstelveen. “Daar voorzien deze woningen deels in, maar het is ook van belang dat er woonruimte is voor Oekraïense vluchtelingen die inmiddels al twee jaar in hotelkamers verblijven.” 

Goede start voor Woningzoekenden
“Meestal duurt bouwen jaren. Nu is het een kwestie van maanden,” zegt Arco Groothedde, bestuurder bij Eigen Haard. “Het is fantastisch om voor woningzoekenden in Amstelveen zo snel van betekenis te kunnen zijn. We verwelkomen binnenkort samen met de gemeente graag de nieuwe huurders.”

Flexibele woningen, zelfde comfort

“Moos ziet de wereld in een steeds sneller tempo veranderen en gelooft dat gebouwen daarin mee moeten veranderen, op een duurzame en verantwoorde manier. Onze Moos-woningen zijn dan wel flexibel (waardoor het bouwproces versneld wordt) en in de toekomst verplaatsbaar, maar bieden toch het wooncomfort en de kwaliteitsnorm van permanente woningen,” aldus Rosa Hoogma, commercieel verantwoordelijk bij Moos.

De voortgang van het project is te volgen op www.eigenhaard.nl/kalkbranderij.